Backpacking – en opplevelse for livet

Backpacker

Backpacking er et kjent begrep for reiselystne eventyrere så vel som for turvante mennesker. De siste årene har backpacking vært en populær reiseform, spesielt blant ungdom. Mange bruker backpacking som en enkelt og økonomisk måte å oppleve verden på, enten alene eller sammen med gode venner. Spesielt med disse turene er at man ofte tar seg bedre tid enn ved mer alminnelige ferie- og helgeturer. Èn til seks måneder er typisk lengde på en backpackerreise. Lengden avhenger selvsagt av hvilket område av verden man ønsker å utforske og hvor langt unna det er hjemme. I tillegg spiller selvsagt budsjettet en rolle for reisen. Har man budsjettert med å bruke tog og buss må man regne med langt flere reisedager enn om man kun bruker fly, for eksempel. Men på den annen side, vil lengre opphold bety flere overnattinger. Er man da i et høykostland, blir selvsagt prisen deretter.

Tips til den uerfarne backpacker

Er man ny i backpackergamet, kan det være lurt å hente inn litt informasjon og ideer på forhånd. På denne måten får man mest mulig ut av turen, samtidig som man (lettere) unngår uhyggelige overraskelser.

  • Start planleggingen i god tid.
  • Tenk nøye gjennom hvem du reiser med – dere kommer til å være mye og tett sammen.
  • Pakk praktisk. Se etter en sekk som kan åpnes med glidelås på siden, så slipper du å tømme hele sekkens innhold hver gang du trenger noe.
  • Husk gode sko. Med en tung sekk på ryggen vil det bli betydelig belastning på hofter, knær og bein, så gode sko er alfa omega.
  • Ha kontanter tilgjengelig – gjerne dollar. Ikke ta dine norske kortbrukvaner med deg til utlandet. Du må være forberedt på å bla opp kontanter, også i land hvor du kanskje trodde utviklingen var kommet lengre på dette området.
  • Ta vaksiner. Dette må planlegges i god tid før reisen og i samråd med helsepersonell. Enkelte vaksiner, slik som hepatitt A og B krever flere omganger, så om du skal være helt trygg for du reiser, må du ha nok tid til rådighet.
  • Ikke glem reiseapoteket. I tillegg til vaksinene, bør du pakke med deg et utvalg av medikamenter og førstehjelp dersom uhellet skulle være ute. Hva du trenger her avhenger selvsagt av hvor du skal. Er du i u-land, bør for eksempel egne sprøytespisser pakkes. Dette kan brukes om du trenger medisinering på sykehus og standarden er tvilsom. Myggnetting er en annen kjekk sak som det kan være behov for. Man får tak i enkle, lette malarianett for reise som tar lite plass i sekken.
  • Les reiseblogger. Slik kan du få gode tips til hvor du bør reise.