Forleng holdbarheten

Fryser

De fleste kan kjenne seg igjen i situasjoner hvor man åpner kjøleskapet og legger merke til råvarer man ikke rekker å spise opp, og dermed ender med å kaste. Her kommer vi med et knippe tips for å minske matavfall og unngå slike situasjoner.

Overmodne bananer

Når bananene er fulle av brune flekker har man kanskje ikke lyst til å spise dem som de er, men de kan fortsatt brukes til mye annet. På grunn av den ekstra sødmen er overmodne bananer perfekt til blant annet banankake. Vil du derimot forlenge holdbarheten enda mer, kan du skjære bananene i biter og fryse dem ned, slik at de kan brukes i smoothies eller til hjemmelaget banan-is. Til sistnevnte trenger du bare å blende de frosne bananene med litt vaniljesukker og melk, tilsette hakket sjokolade, og vips; du har din helt egne, sunne versjon av banan-is.

Krydderurter

Har du kjøpt en stor potte med krydderurter, men som du ikke rekker å bruke opp? Forleng urtenes levetid ved å finhakke de og blande dem med olje, for deretter å helle krydderoljen ned i et isbrett som kan settes i fryseren. På denne måten får du en deilig krydderolje til neste gang du skal krydre en gryterett eller annen matlaging. Isterningene kan legges i gryten direkte fra fryseren.

Flere ting på frys

Hvis du handler mye av gangen kan du vurdere om det lønner seg å oppbevare mer av maten i fryseren. Dersom du kjøper store mengder kan du eventuelt pakke det ut og fordele i plastposer – dette gir overblikk, og man slipper å tine opp mer enn man har bruk for. Det er billigere å kjøpe store porsjoner, så på denne måten kan du også minimere innkjøpsbudsjettet ditt.