Kan du stole på en SMART-LÅS? 

Den nye ytterdøren din har ikke nøkkel, men wifi. I det samme du skal legge deg trygt til rette i sengen slår det deg pluselig. Hva hvis tyvene er hackere? Er jeg virkelig trygg? 

Mange brukere av dører med ny teknologi engster seg i begynnelsenfordi  ikke føler seg helt sikre på at de nye dørene virkelig kan beskytte dem mot inntrengere. Som Din Side skriver er det viktig å velge rett smartlås. 

Stort utvalg 

En smart lås er en Wi-Fi- eller Bluetooth-aktivert lås som lar brukerne komme seg inn i huset uten nøkkel. Noen av de mer avanserte låsene har også biometrisk sensor slik at brukeren kan komme seg inn ved å bruke et fingeravtrykk. 

  

Det finnes også låser som regarer på å høre stemmen din, som er talestyrt. De aller mest avanserte låsene med egen wifi lar deg til og med låse inn en venn selv om du ikke er i nærheten. Du kan åpne døren for vedkommende med mobiltelefonen. 

Nett og strøm 

Dersom låsen har egen wifi tilkobling kan du se hvilke familiemedlemmer som kommer og går, men kommer barna seg inn hvis internett er nede? 

  

Noen låser har bluetooth med kort rekkevidde så du ikke kontrollere døren fra jobben. Kan en flittig innbruddstyv lure blutooth til å åpne døren? Og hva hvis det er strømbrudd? 

 

Lite kunnskap 

Ennå har man lite statistiskk på hvordan kjeltringer har tilpasset seg låser og dører som åpnes med  et fingertrykk, eller talekommando. Skeptikerne mener det er tryggere å bruke pengene på et Mobil Casino enn på en usikker mobil smartlås. 

  

Men at smarte låser har et stort potensiale og muligens kan forenkle menneskers hverdag er det ingen tvil om. Har du talestyring trenger du ikke en gang sette fra deg handleposene. 

  

De aller fleste smartlåser har støtte for Ipohone og Android, og lar deg overvåke og kontrollere låsen fra mobilen din. Men hva skjer hvis du mister mobilen eller kommer hjem en dag og oppdager at mobilen er tom for strøm? 

Midlertidige koder 

Har du hotell eller mange gjester kan du som VG skriver, opprette midlertidige koder som gjestene kan benytte. Har en hotellgjest booket et rom for et døgn setter du opp et passord som virker i et døgn. 

  

Også for postbud, vaskehjelpen eller hundepasseren kan det være aktuelt med slike midlertidige passord. Her kan du med hell begrense tlgangen til vise  ukedager og tider for å sikre at kodeinnehavere ikke misbruker tilliten. 

 

Multi funksjonelle 

Smarte låser har av og til mer sofistikerte funksjoner, som at de ringer politiet dersom noen forsøker å bryte seg inn, eller slår på lysene i gangen din dersom du låser deg inn. Med andre ord kan slike låse hjelpe deg med mye mer enn bare å gå inn og ut av ditt eget hjem. 

  

Har du wifibasert smartlås må du selvsagt beskytte wifi nettverket ditt med et spesielt sterkt passord. Mye tyder på at smartlåser er fremtiden, men ennå er vi kanskje ikke helt der at de fullt og helt erstatter en solid dør med en god gammeldags nøkkel.