Sjøkart – båtsportkart

Sjøkart

Båtsportkart er en egen serie med kart over fjord- og kystområdene i Norge. De strekker seg fra Gøteborg (Sverige) i sør til Trøndelagskysten i Nord. Disse kartene kommer med mye tilleggsinformasjon som er rettet mot fritidsbåter.

Kartene er i målestokk 1:50000 og inneholder opplysninger om de fleste småbåtshavner, og i tillegg hvor det finnes lege, badeplasser, toaletter. For turister er også informasjon om skjærgårdsparker og fuglereservater fint.

Det finnes i tillegg vannsportkart som er utsnitt av båtsportkartene men i målestokken 1:25000. De to kartene komplementerer hverandre fint.

Kartene er ikke offisielle utgivelser fra Sjøkartverket, men inneholder eksakt samme informasjon.

Privatpersoner kan kjøpe kartene hos Weilbach.com/no/.

Det som er beskrevet ovenfor er papirkart som oppbevares i plastlommer og alltid fungerer. I tillegg er det i dag en rekke ulike apper for mobiltelefoner og nettbrett som gir deg kart.

Disse appene kan være gode løsninger spesielt for deg som ikke er så mye på sjøen, og ikke er god til å lese papirkart. Det er jo også litt ekstra fikling med papir. Mobilene har jo også GPS og da ser du direkte hvor du er på kartet, det får du ikke informasjon om på papirkart.

Mange holder Norgeskart-appen som en favoritt. Denne har mange ulike karttyper, fra gate til terreng og altså sjøkart. Her får du detaljer om dybder slik at du finner gode fiskeplasser. Her kan du også spore din ferd og lagre posisjoner, for eksempel din beste fiskeplass. Appen er gratis og vel verdt å undersøke.

Navida er en annen gratis app som dog er noe enklere, men gir grei informasjon.

Gule Sider-appen er også verdt å undersøke. Denne har god søkefunksjon og egen sjøkart-app for iPad. Her kan du eksempelvis laste ned kartene og bruke dem offline.

I den noe enklere enden av kart kan du på www.dybdekart.no finne en rekke gratis dybdekart over flere av Norges innsjøer. For tilgang til elektroniske og detaljerte kart herfra må du betale dyrt eller bidra med kartdata.

Vann- og båtsportkart gir deg en økt trygghet når du ferdes på sjøen, uansett om du velger tradisjonelle papirkart eller en mobil-app. Det viktige er å lære å bruke den karttypen du har med deg og er trygg på dette. Kjøre på grunn med båt uansett hastighet er en skremmende opplevelse og dersom farten er høy kan det også medføre alvorlige ulykker.

Heldigvis er redningsvester blitt normalen blant dagens befolkning som befinner seg på sjøen, mye takket være kampanjer og at selve redningsvestene nå har et bedre design.

Dersom du er ivrig sportsfisker vil også kartene med dybder, grunner og informasjon om bunnformasjoner gi god informasjon. Spesielt om du er i litt ukjent farvann eller søker etter nye plasser i nærheten. Kartet guider deg inn til stedet og deretter tar ekkoloddet over for å fininnstille siktet mot storfisken.

Til slutt anbefaler vi at du både lærer deg å bruke både papirkart og mobil-app. Dersom batteriet tar slutt og tåka ligger tykk over havet, bør man kunne bruke den gamle hederlige metoden.