Har du fått sommerjobb?

Sommerferien står for døren, og mange av oss er ved å pakke bilen for en bilferie i Norges langstrakte land. Mens noen av oss holder ferie, skal andre bruke sommeren på arbeide. Spesielt mange unge mennesker bruker sommeren til tjene litt ekstra penger. Hvis du skal ha sommerjobb, eller har en ungdom i huset som skal ut i sitt første sommerjobb, så les med her. 

Husk skattekortet

Mange av oss, har vårt første møte med arbeidslivet via et sommerjobb. Det kan være vi plukker jordbær, eller hjelper en nabo i hagen. Det kan også være man starter ut som postbud. Uansett hvilken sommerjobb som venter en de neste månedene, så er det viktig at man får det praktiske på plass, før man begynner i jobben. Hvis du tjener under 55.000 kr om året, så kan du nemlig søke om et frikort, og du behøver ikke å betale skatt. Hvis du tjener over dette beløpet, så skal du ha et skattekort. Hvis du også hadde frikort sist år, så gjelder dette fortsatt, og du behøver ikke å bestille et nytt. Du skal være fylt 13 år for å bestille frikort. Det er veldig viktig at du får dette på plass, før den første lønnen kommer inn på konto. Hvis ikke det er i orden, så vil arbeidsgiver nemlig trekke 50% i skatt. Det er ikke akkurat det man ønsker når man før første gang skal tjene egne penger. Det er viktig å sette seg inn i hvilke regler som gjelder i forhold til sommerjobb, du kan lese en nyttig artikkel om regler i forhold til sommerjobb på ranaposten.no.

Bruk pengene fornuftig

Hvis det er første gang man skal tjene sine egen penger, så er det en stor begivenhet. Noen har kanskje et helt klart mål med sommerjobben, kanskje man sparer opp til en reise, eller en ny mac? Noen bruker alle pengene på is og shopping, mens andre viser seg å være mer forsiktige med egne penger. Uansett, så er det en viktig lærdom om penger og økonomi, som man kan ta med seg inn i voksen livet. Mange unge mennesker vil oppleve at Det er godt å vise ungdommen at isen smaker enda litt bedre, når den er kjøpt for egen penger. Les mer om hvilke rettigheter du har som sommervikar. 

En sommerjobb kan også være en måte å prøve ut noen forskjellige yrker som du kanskje er nysgjerrig på, eller, hvis du er heldig, en inngang inn til et  fremtidig drømmejobb.