En moderne vri på slanking

slanking

De aller fleste har en eller annen erfaring med slanking. Enten det er for helsa eller om det er for utseendets skyld, fins det mange metoder for å nå målet, selv om majoriteten av leger og ernæringsfysiologer nok vil anbefale at man kommer seg dit gjennom å kombinere kostholdsendringer med regelmessig fysisk aktivitet. I prinsippet går slanking ut på å innta færre kalorier, slik at man ikke samler opp et overskudd, som så forvandles til fett. Hvis man trener, må man samtidig være varsom når det gjelder kaloriinntaket, og sørge for at man ikke begynner å forbrenne den opptjente muskelmassen.

Fra lavkarbo til kimchi

Mange husker nok da lavkarbodietten kom for første gang, og hele Norge ble med i debatten om dette var sunt eller ikke. Etter mange år har det vist seg at dietter med lite karbohydrater og mye mettet fett har en veldig uheldig virkning på blodårene, og mange tenker seg nok om to ganger før de følger nye dietter i håpet om å slanke seg. Disse to diettene er blant de mest trendy akkurat nå, og kan kanskje passe noen av de som ennå ikke har funnet sin favorittdiett.

  • MIND-dietten går ut på å spise mat som forsterker menneskets kognitive evner. Mat som nøtter, frø, bladgrønnsaker, fisk og olivenolje har blitt knyttet til et sterkere sinn som forringes saktere. Mange betrakter denne dietten som forebyggende mot sykdommer som Alzheimer, selv om det fremdeles er for tidlig å se resultatene. Dietten bygger på Middelhavet og er en favoritt for mange nettopp fordi den ikke forutsetter bruk av spesialprodukter.
  • Magehelsedietten har som mål å optimalisere den enkeltes mage- og tarmflora. Få ting er så irriterende som mageproblemer, og denne dietten forsøker å gi personer litt mer forutsigbarhet i livene sine, i hvert fall når det gjelder fordøyelsen. Dessuten er god fordøyelse også effektiv fordøyelse, og derfor er man tjent med en god flora for å lykkes med vekttap. De som følger dietten inntar ofte probiotiske tilskudd, men man får også de gode bakterie-typene gjennom yoghurt, surkål, banan, asparges, løk og fersk hvitløk.

Fermentert mat er også populært blant folk som ikke driver med slanking. Matvarer som kefir, surkål, miso og koreanske kimchi blir stadig oftere å finne på menyen og i butikkene. I tillegg til å (kanskje) virke slankende, bidrar fermentert mat også til godt immunsystem, og noen påstår til og med at den sure maten skjerper hjernen og hjelper på humøret.